Een ronde van 101 weken met 503 eieren

28-8-2017  |  Door:   |  Categorie: Legpluimvee

De zojuist afgesloten legronde bij Marc van der Locht duurde maar liefst 101 weken, waarin de hennen het indrukwekkende aantal van 503 eieren produceerden. De hennen waren bovendien aan het einde van de ronde nog in uitstekende conditie. Dit was al de tweede ronde waarin het Brabantse bedrijf meer dan 100 weken in productie kon blijven. In het Brabantse Volkel heeft Marc van der Locht samen met zijn vrouw Sandy een legpluimveebedrijf met 35.000 hennen, waarvan 18.500 dieren in verrijkte kooien en 16.500 stuks in een volière scharrelstal. Het is een testbedrijf, wat inhoudt dat ze dagelijks het nodige tel- en registratiewerk hebben. De afgelopen ronde was er wederom een om in te lijsten. De witte Dekalb scharrelhennen werden 21 september 2015 als 17 weekse hennen opgezet en gingen pas begin mei naar de slachterij. In 101 weken kwam de productie uit op maar liefst 502,7 eieren per opgehokte hen met een cumulatieve voederconversie van 2,07.

Op week 70 nog 93% legpercentage
Het was vanaf het begin de bedoeling om een lange ronde te draaien. “De ronde ervoor hadden we dit ook gered, maar het is altijd de vraag of het weer gaat lukken”, vertelt Van der Locht.
“Alles moet kloppen: de gezondheid van de hennen, het stalklimaat, het management en de kwaliteit van het voer. Op week 70 deden de hennen het nog steeds uitstekend, het legpercentage zat toen nog op 93 procent en de conditie was uitstekend, en toen hebben we gekozen om de hennen tot 100 weken te laten zitten. Uiteindelijk duurde de ronde 101 weken zonder ook maar één dip onderweg.

Goede schaalkwaliteit en conditie tot het eind
Op het moment van ruimen lag het legpercentage nog altijd op 75 procent. Ondanks de leeftijd zaten de hennen nog prima in de veren en waren de dieren in prima conditie. “Het gemiddelde
slachtgewicht lag op 1.780 gram”, vertelt Van der Locht. Ook de eikwaliteit bleef tot het einde van de ronde goed. “Om de schalen goed te houden, voer ik vanaf ongeveer 70 weken handmatig grit bij in de namiddag. Dat geeft de hennen een extra kalkboost die ze ‘s nachts kunnen benutten bij de aanmaak van eieren.”

50% mais in het rantsoen
Het rantsoen bestaat uit een kernvoer van De Hoop aangevuld met 50 procent mais. De mais koopt de pluimveehouder zelf in. “Om er voordeel van te hebben, is het belangrijk om op het juiste
moment in te kopen. Ik volg de maisprijzen op internet en volg de oogstramingen die van invloed zijn op de prijs. Als ik denk een goede prijs te hebben, sla ik toe. Het is soms een gok of je inderdaad de laagste prijs te pakken hebt.”

Zelf breken
De pluimveehouder koopt de mais als hele korrel, dus ongebroken. Sinds vorig jaar heeft hij zelf de apparatuur om de mais te breken en te mengen met het kernvoer. “Die investering heb ik in
ongeveer anderhalf jaar terugverdiend”, vertelt hij. Een ander voordeel van zelf breken is dat hij de deeltjesgrootte zelf kan bepalen. Voor de juiste grofheid van de mais meet hij elke vracht kernvoer van De Hoop met een zeef. “De afstelling van de breker stem ik daarop af om te voorkomen dat de hennen selectief voer opnemen. In de praktijk was de deeltjesgrootte van het voer overigens heel constant. Tussen de verschillende vrachten zat nauwelijks verschil.”

Bedrijfsspecifiek kernvoer
Het geconcentreerde voer van De Hoop heeft een bedrijfsspecifieke samenstelling, afgestemd op de wensen van Van der Locht. “Als het nodig is passen we het voer gedurende de rit hier en daar wat aan. Ik overleg dat met Gert Hoekerswever (pluimveespecialist De Hoop) waarna ze in Zelhem
heel snel kunnen schakelen. Het afgelopen jaar was dat overigens nauwelijks aan de orde. Als het eenmaal goed loopt, hoef je niet veel te veranderen.” Dat het goed liep blijkt wel uit de resultaten.