Familie Tomesen kiest voor vrije uitloop

13-12-2018  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Legpluimvee

‘Luisteren naar de wens van de consument’

Roy en Maud Tomesen zijn bezig om met de reguliere tak van hun bedrijf over te schakelen naar het Beter Leven keurmerk. De ontwikkelingen in de afzetmarkt en de wensen van de consument zijn daarvoor de belangrijkste beweegredenen. De verbouwing is in volle gang en de stal met twee verdiepingen wordt voorzien van een wintergarten én buitenuitloop.

Het bedrijf van de ondernemende pluimveehouders ligt aan de rand van Doetinchem en telt twee locaties. Het tweede bedrijf werd begin 2017 in gebruik genomen. Vanaf deze locatie leveren ze al eieren met het Beter Leven 1 ster keurmerk. Op het andere (eerste) bedrijf is de verbouwing van de reguliere stal in volle gang. De bovenste verdieping krijgt een wintergarten en het onderste gedeelte een wintergarten en een buitenuitloop waarvoor 10 hectare grasland is ingezaaid. “Vanuit deze stal gaan we eieren van zowel het Beter Leven 1 ster als het Beter Leven 2 sterren keurmerk leveren”, vertelt Tomesen.

Inspelen op vraaggestuurde markt
Na de verbouwing is er plaats voor 50.000 hennen (25.000 per verdieping). Ruim een derde minder dan de 78.000 hennen die voorheen in de reguliere stal gehuisvest werden. Tomesen vertelt: “De inrichting van 12 jaar oud was aan onderhoud toe. Dan ga je verschillende afwegingen maken. De toekomst gaat steeds meer naar een vraaggestuurde markt en dierenwelzijn is daarin een belangrijk item. Daar moet je als ondernemer op inspelen. Daarnaast moest ik nog een gedeelte pluimveerechten leasen. Eieren van het Beter Leven keurmerk leveren op dit moment een leuke meerprijs op. Een rekensom is dan snel gemaakt.

Lees hier het volledige artikel zoals deze verschenen is de Hart voor Pluimvee