Roy en Maud Tomesen bouwen volledig nieuw legpluimveebedrijf

28-2-2017  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Legpluimvee

Niet ver van hun bedrijf in Doetinchem kochten Roy en Maud Tomesen een varkensbedrijf en bouwden dat om tot legpluimveebedrijf. Ze konden op de nieuwe locatie bij nul beginnen en konden daarom het bedrijf volledig naar eigen wensen en ideeën inrichten.

De hagelnieuwe stal, met een Fienhage Volièrestal met Wintergarten, is sinds januari in gebruik en biedt plaats aan een kleine 40.000 leghennen. Het bedrijf levert scharrel-eieren met het Beter Leven 1 ster keurmerk. De familie Tomesen had eind vorig jaar een open dag gepland, maar die kon vanwege de vogelgriep helaas niet doorgaan. Dat is jammer want het is een prachtig bedrijf waar Roy vol trots over vertelt.

Fienhage Volièrestal
De keus voor een Fienhage Volièrestal komt voort uit de ervaring die Tomesen de afgelopen jaren heeft opgedaan met onbehandelde hennen. “Deze stal heeft veel vluchtmogelijkheden en dit voorkomt stress bij de hennen. Het voorkomen van stress is een van de succesfactoren bij het houden onbehandelde hennen; zo voorkom je pikgedrag.”

Ventilatieplafond
Naast de inrichting is ook het stalklimaat belangrijk om stress te voorkomen. Over de volle breedte van de stal bevindt zich een ventilatieplafond. Deze is uitgerust met smoorunits die op basis van gegevens over het stal-klimaat automatisch worden bediend. Door de afzuiging door het plafond dwarrelt het stof uit de afgezogen lucht neer op een zolder voordat de lucht de stal verlaat. Die neergeslagen stof kan hij opvegen en zo vermindert hij de stofuitstoot van zijn pluimveebedrijf.

Korte looplijnen
Bij de inrichting van het bedrijf heeft Tomesen erop gelet dat de looplijnen zo kort mogelijk zijn. Dit maakt dat het bedrijf door één medewerker goed te runnen is. Ook bij het inrichten van deze looplijnen kwam de opgedane ervaring in de al bestaande stal goed van pas.

Toekomstplannen
De nieuwe stal is als we hem spreken een maand naar volle tevredenheid in gebruik. “De hennen doen het goed, ze beginnen te leggen en we zitten nu op zo’n 50 procent”. En de toekomst? Tomesen smeedt alweer nieuwe plannen. Een stal met een vrije uitloop zou een mooi volgend project zijn.

Heeft u ook bouwplannen?
Onze pluimveespecialisten adviseren u graag.