Voerkwaliteit voorkomt stress bij onbehandelde hennen en bij de pluimveehouder

8-2-2017  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Legpluimvee

In de afgelopen jaren hebben we de nodige ervaring opgedaan met het houden van onbehandelde hennen. Het vergt wat meer van de pluimveehouder. Hij zal er wat korter op moeten zitten en sneller reageren als de situatie dat vraagt. Het allerbelangrijkste is stress bij de hennen voorkomen. De samenstelling van het voer speelt daarin een belangrijke rol.

Voor legpluimveehouders die overschakelen op onbehandelde hennen is pikkerij een van de grootste angstbeelden. Het al dan niet voorkomen van pikkerij en het slagen van een ronde leghennen met intacte snavels hangt nauw samen met wel of niet optreden van stress. Een kip die goed in zijn vel zit, voelt zich minder geprikkeld om zijn soortgenoten te pikken.

Lichtplan
Een succesvolle ronde begint al voordat de opgefokte hennen op het legbedrijf komen. Met een bedrijfsscan brengen we in kaart of de stallen en de inrichting geschikt zijn voor onbehandelde hennen. Belangrijk aandachtspunt is het lichtspectrum. “We stellen daarom vaak eerst een lichtplan op”, vertelt pluimveespecialist Gert Hoekerswever. Licht met een korte golflengte (UV licht) prikkelt het gedrag van de hennen terwijl licht met een lange golflengte de hormoonproductie en daarmee eiproductie stimuleert. “De keuze van de lampen, de positionering, de lichtkleur en -sterkte en het lichtschema kunnen een behoorlijk verschil maken in het gedrag van de hennen.”

Voerschema en voertijden
Een ander onderdeel van de voorbereiding is het opstellen van een voerschema op maat. Aan de hand van onder andere het stalsysteem, type/ras, de opfok en periode van opzet ontwikkelen de pluimveespecialist en de nutritionist een voerschema met voerprogramma en voertijden. Speciaal voor onbehandelde hennen hebben we het Omnis voerprogramma ontwikkeld. Zowel de structuur als de samenstelling van dit voer is afgestemd op hennen met intacte snavel.

Maatwerk en snel schakelen
Een gerichte grondstoffenkeuze zorgt voor de juiste opname van nutriƫnten. Om pikkerij te voorkomen voegen we speciale mineralen en sporenelementen toe. Met additieven zorgen we voor een optimale darmgezondheid en een microflora die in balans is. Het gedrag van de hennen is leidend in de exacte samenstelling. Daarom zijn korte lijnen belangrijk om snel te kunnen schakelen.

Fijne en grove delen
Het Omnis-voer is uniform en iets fijner van structuur dan standaard legmeel. Hierdoor zijn de dieren wat langer met het voer bezig, wat het pikgedrag naar elkaar vermindert. De fijne delen in het voer zitten als het ware aan de grove delen geplakt. De dieren krijgen zo de verschillende voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen. De grovere delen in het voer zorgen voor een optimale spiermaagwerking. Hierdoor is de pH-daling in de spiermaag maximaal is, wat positief is voor de eiwitvertering. Omnis zorgt zo voor een optimale darmgezondheid en maximale opname van nutriƫnten. Het resultaat is een uitstekende legpersistentie bij een scherpe voeropname en een lage uitval.

Meer weten over ons programma legvoeders? Neem vrijblijvend contact met ons op.