Aandacht voor goed drinkwater betaalt zich uit

1-8-2019  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Over De Hoop

“Een vleeskuiken gebruikt ongeveer 3 liter water per kilogram groei en drinkt bijna twee keer zoveel water dan ze aan voer opvreet. Toch besteden de meeste pluimveehouders veel minder aandacht aan de kwaliteit van het water dan die van het voer”, vertelt Flamur Llapashtica, sinds drie maanden als pluimveespecialist in dienst bij De Hoop. Hij was in zijn vorige functie gespecialiseerd in drinkwaterhygiëne bij pluimvee en beschikt dan ook over ruime ervaring.

Waterkwaliteit
Naar de reden voor de geringe belangstelling voor waterkwaliteit kan de drinkwaterhygiënist alleen maar gissen. “Sommigen zijn zich er niet van bewust en zien geen acute problemen. Ze baseren dit vaak op een momentopname en gaan ervan uit dat de waterkwaliteit in orde is en blijft. Of ze willen de kosten voor drinkwateronderzoek of een behandeling uitsparen.” Dat is verkeerde zuinigheid die je uiteindelijk duur kan komen te staan. Veel pluimveehouders zijn er zich niet van bewust hoeveel schade slecht drinkwater veroorzaakt. Volgens berekeningen van de GD kost een gemiddelde besmetting met schimmels en gisten een bedrijf met 50.000 leghennen zo’n €20.000,- op jaarbasis. Een gemiddelde bacteriologische vervuiling op een bedrijf van 100.000 vleeskuikens kost ongeveer €7.300,- per ronde.

Biofilm grootste boosdoener
Problemen met drinkwaterkwaliteit ontstaan vaak doordat zich een biofilm, een slijmerig laagje aanslag, aan de binnenzijde van leidingen heeft gevormd. Bacteriën als salmonella’s, pseudonomas, campylobacter, coli’s en enterococcen kunnen zich makkelijk in deze laag nestelen en zijn door de biofilm beschermd tegen desinfectiemiddelen. Problemen ontstaan als bacteriën loslaten en in het drinkwater van de dieren komen.

Lees hier het volledige artikel, de aandachtspunten en tips

Heeft u vragen over de drinkwaterkwaliteit of wilt u meer weten over het verbeteren van drinkwaterhygiëne op uw bedrijf, neem dan contact op met uw bedrijfsadviseur of rechtstreeks met Flamur Llapashtica, telefoon +31(0)6 8253 1105.​