Automatische deeltjesgroottemeting zorgt voor optimale structuur meelvoer

2-3-2020  |  Door: Christiaan Buitink - nutritionist meelvoeders  |  Categorie: Vermeerdering

De nieuwe verhittingslijn is uitgerust met apparatuur die tijdens de productie van het meelvoer continu de deeltjesgrootte meet. Deze gegevens gebruiken we voor het instellen van de walsen. Het voer krijgt daardoor een optimale structuur. Het resulteert in minder ontmenging en daardoor uiteindelijk in een betere darmgezondheid.

De deeltjesgrootte en de uniformiteit van het voer is belangrijk voor een gebalanceerde opname: hierbij gaat het om zowel de hoeveelheid nutriƫnten als de verhouding tussen de verschillende voedingstoffen. Het streven is dat het voer zoveel mogelijk uit deeltjes in de middenfractie bestaat: deeltjesgrootte tussen de 1 en 2,8 mm. Daarom maken we bij de productie van meelvoeders gebruik van walsen in plaats van een hamermolen. Alle grondstoffen worden individueel gewalst zodat er per grondstof geoptimaliseerd kan worden op de structuur. De deeltjes in het voer zijn hierbij uniformer van grootte en hebben de juiste scherpte.

Continu bijsturen
Om te zorgen dat de walsen gedurende de productie continu optimaal staan ingesteld is de productielijn sinds afgelopen zomer uitgerust met een PSM-meter (particle size measurement). Deze meet gedurende de productie continu de deeltjesgrootte en onze nutritionist stuurt waar nodig de walsen bij. Door de PSM is de structuur van het eindvoer inmiddels heel stabiel en het aandeel deeltjes in de gewenste middenfractie aanzienlijk verhoogd.

Meer weten over de effecten van de automatische deeltjesgroottemeting? Lees hier het volledige artikel.