De Hoop loopt met verhittingslijn voorop met enterovrij meelvoer

17-9-2020  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vermeerdering

Bron: Pluimveekrant sept 2020

De Hoop Mengvoeders brengt al het meelvoer op hetzelfde niveau als het voer voor grootouderdieren. De nieuwe verhittingslijn draait nu ongeveer een jaar en doodt enterobacteriĆ«n, waaronder salmonella, goed af. “Het optimum tussen temperatuur, verblijftijd en structuur.”


Het verbod op formaldehyde noopt mengvoederbedrijven om na te denken over alternatieven om effectief bacteriĆ«n af te doden in meelvoer. De plannen voor een eigen verhittingslijn zijn sinds die tijd in een stroomversnelling gekomen. “Met organische zuren wordt wel geprobeerd om de entero’s tegen te gaan, alleen blijkt het aanzuren niet hetzelfde effect te hebben als formaldehyde”, stelt nutritionist Christiaan Buitink van De Hoop.

Het aanzuren van het voer blijkt ten koste te gaan van de smakelijkheid. “Dat hebben wij ook zelf ondervonden nadat het verbod of formaldehyde werd ingesteld. Met aanzuren is het altijd een compromis tussen de mate van afdoding en de smakelijkheid, met als resultaten dat beide factoren suboptimaal zijn.”

EXTRA VEILIGHEIDSMARGE
Volgens Ab van der Leest, senior specialist reproductie bij De Hoop, was twee jaar geleden het verhitten van het voer bij De Hoop al in beeld. Vooral vanwege de hoge eisen die aan grootouderdiervoer, oftewel gpsvoer werd gesteld. Daarvoor is met het oog op entero’s een extra veiligheidsmarge ingebouwd. “Praktisch voordeel was dat we moesten uitbreiden vanwege een groeiende vraag. Dat kwam toen samen met het formaldehydeverbod.”

Lees hier het volledige artikel in de Pluimveekrant van september 2020