Hoe homogener het voer hoe constanter de voeropname

30-7-2020  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vermeerdering

De vermeerderingssector voor legkippen is klein en mede door een heel strikte hygiĆ«ne relatief onbekend. Alfons en Bernadette Timmer gunnen ons een kijkje achter de schermen. Natuurlijk vroegen we ook naar hun ervaring met het meelvoer uit onze verhittingslijn. “Prachtig voer. Perfect homogeen en dat zorgt voor een heel constante voeropname.”

In het Twentse Ambt-Delden runnen Alfons en Bernadette Timmer een bedrijf met 36.000 ouderdieren voor de legsector. Na jarenlang als bedrijfsleider op een legopfokbedrijf te hebben gewerkt, besloot hij 15 jaar geleden dat het tijd werd om voor zich zelf te beginnen. Ze kochten op de huidige locatie een goed onderhouden, maar wel wat gedateerd vermeerderingsbedrijf. “Toen nog met ouderdieren voor de vleessector”, vertelt Alfons. Toen Broederij Ter Heerdt ons de mogelijkheid bood om de overstap naar legvermeerdering te maken, grepen ze die kans meteen aan. “Legouderdieren liggen me gewoon beter”, vertelt Alfons. “Waarom? Het is vooral een gevoel, maar ook zaken als het hanenmanagement spreken me meer aan. Bij ons vreten de hanen gewoon met de hennen mee. “

Bruine en witte kippen
De Twentse ondernemers hebben het bedrijf in de loop der jaren voortdurend aangepast en gemoderniseerd. De grootste stap zetten ze 2012 toen een van de oude stallen voor 10.000 dieren werd vervangen door een nieuwe stal voor 26.000 dieren. Op dit moment zitten in de oude stal (10.000 dieren) ouderdieren van het witte ras Lohmann LSL-Lite en in de grote stal bruine Lohmann Brown Lite. “De broederij bepaalt welke dieren we opzetten. Dit hangt af van vraag uit de markt. Een deel van de broedeieren is voor export”, vertelt Alfons. “Het werken met twee verschillende rassen zorgt voor afwisseling. Elk ras heeft toch zo zijn eigen eigenschappen.

Meer lezen over de behaalde resultaten en de ervaringen met het meelvoer uit de verhittingslijn?
Lees hier de volledige bedrijfsreportage in de Hart voor Pluimvee.