Mogelijkheden voor maatwerk steeds verfijnder

23-4-2020  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vermeerdering

Eind vorig jaar is de productielijn voor meelvoeders uitgerust met een nieuw Flexibel Componenten Doseersysteem (FCD) voor 24 componenten. Deze komt naast de reeds aanwezige FCD voor 36 componenten en is specifiek voor de productie van meelvoer.

Geen bedrijf is hetzelfde als de uwe. Geen ronde is gelijk als de voorgaande. Dat vraagt om maatwerk in voersamenstelling en dankzij de automatisering van het productieproces is er steeds meer mogelijk. Inmiddels heeft vrijwel elke afnemer zijn eigen klant-specifieke receptuur. Daarbij gaat het om maatwerk in gehaltes van bijvoorbeeld aminozuren, mineralen, vitaminen en sporenelementen. Daar bovenop kan het zinvol zijn om gedurende ronde op detail bij te sturen met behulp van ondersteunende additieven afhankelijk van bijvoorbeeld de conditie van de dieren of de schaalkwaliteit.

Eigen FCD voor meelvoer
De nieuwe productielijn voor verhit meelvoer heeft er met de nieuwe FCD 24 silo’s bijgekregen. De bestaande FCD beschikt over 36 silo’s waardoor de fabriek nu in totaal 60 silo’s telt voor het automatisch doseren van kleine hoeveelheden toevoegingen. Het toevoegen gebeurt volledig computergestuurd waarbij ook lage doseringen gelijkmatig in het voer kunnen worden gemengd. De nieuwe FCD is alleen voor de verhittingslijn, terwijl de bestaande FCD alleen nog voor de productie van vleeskuikenvoer wordt gebruikt. Dit betekent dat beide productielijnen volledig van elkaar zijn gescheiden.

Optimaliseren
De uitbreiding van het aantal componenten maakt het nog gemakkelijker om de voersamenstelling te optimaliseren en af te stemmen op de behoefte van uw dieren.

Meer weten over de mogelijkheden? Vraag ernaar bij uw pluimveespecialist of neem contact op met Christiaan Buitink, onze nutritionist voor de vermeerdering- en legsector.