Speciaal startvoer voor Hubbard moederdieren

13-3-2017  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vermeerdering

Met de opkomst van het langzamer groeiende vleeskuiken is ook een aantal vermeerderaars omgeschakeld naar moederdieren van een langzamer groeiend ras. Vanwege de wensen van de slachterijen zijn dat tot nu toe allemaal Hubbard ouderdieren. De eerste vermeerderaars hebben er inmiddels een paar volledige rondes opzitten.

Conclusie: het vergt veel vakmanschap van de vermeerderaar en tot zeker 30 weken is de nutriënten-opname een aandachtspunt. Met de opkomst van het langzamer groeiende vleeskuiken is ook een aantal vermeerderaars omgeschakeld naar moederdieren van een langzamer groeiend ras. Vanwege de wensen van de slachterijen zijn dat tot nu toe allemaal Hubbard ouderdieren. De eerste vermeerderaars hebben er inmiddels een paar volledige rondes opzitten.
Conclusie: het vergt veel vakmanschap van de vermeerderaar en tot zeker 30 weken is de nutriënten-opname een aandachtspunt. 
 
De Hoop is een van de partners binnen de langzaamgroeiende concepten, zowel in de vleeskuikens als vermeerdering. Gert Hoekerswever begeleidt een aantal van deze vermeerderaars. “Het is zeker niet makkelijker dan het houden van bijvoorbeeld Ross moederdieren”, vertelt hij. “Een Hubbard is een totaal andere hen en heeft wat meer weg van een leghen. Dat vraagt een andere benadering.”
 
214 broedeieren
De broedei-productie van een Hubbard moederdier ligt flink hoger dan van snelgroeiende rassen. Met Hubbard hennen is een piekproductie van 93 à 94 procent haalbaar, terwijl je met de sneller groeiende rassen gemiddeld rond 88 à 89 procent uitkomt. Het grootste verschil zit volgens Hoekerswever in de legpersistentie. “De broedeiproductie op 65 weken komt gemiddeld uit rond 214 broedeieren terwijl bij zware moederdieren 165 broedeieren op 60 weken goed haalbaar is.”
 
Speciaal startvoer
Een ander groot verschil is dat de hennen van nature minder voer eten. Net als bij leghennen kunnen de dieren praktisch onbeperkt gevoerd worden en eten ze tot ze verzadigd zijn. In combinatie met een hoger reproductievermogen kan dat ten koste van de eiproductie en/of ontwikkeling van de hen gaan. “De grootste uitdaging is dat de hennen aan het begin van de ronde, zeker tot en met week 30, voldoende nutriënten binnenkrijgen.” Voor Hubbard moederdieren heeft De Hoop daarom een speciaal startvoer ontwikkeld dat de hennen krijgen tussen het pre-legvoer en het foktoom 1 voer. Dit startvoer zorgt ervoor dat het eigewicht sneller stijgt en de hennen een hogere piekproductie halen.
 
Stelen door hanen voorkomen
Hubbard is niet alleen een langzaam groeiend ras maar ook een langzaam etend ras. Dit betekent dat de hennen vrijwel de hele dag voer ter beschikking hebben. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat de hanen ‘voer stelen’. “Dit vraagt om aanpassing van het hennen voersysteem door bijvoorbeeld speciaal voor Hubbard ontwikkelde grillen op de voergoot te plaatsen. Daarnaast moeten alle bochten en hoppers en hoppers volledig afgesloten zijn”, vertelt Hoekerswever.
 
Arbeid
Wat in het begin ook vaak onderschat is, is dat de hoeveelheid arbeid bij een langzamer groeiend concept zeker niet minder is dan bij gangbare vermeerdering. Vermeerderaars moeten wennen aan het houden van deze hennen en hun gedrag. Daarnaast vergt het hanenmanagement meer aandacht en tijd. Verder mag een vermeerderaar van Hubbard moederdieren, zogenaamde minimoederdieren, bijna tien procent meer hennen per staloppervlak houden dan van bijvoorbeeld Ross. Deze hennen produceren gemiddeld ook nog eens zo’n 14 procent extra eieren per hen.