Stefan Donkers draait absolute topronde met Ross 308 en ziet verbeterpunten bij Ranger Classic

9-5-2019  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vermeerdering

Stefan Donkers in Boerdonk had in de afgelopen ronde half-om-half Ross 308 en Ranger Classic moederdieren. Aan het einde van de ronde maken we met hem de balans op. Welke plus- en minpunten heeft hij ervaren?

Op het moment dat we Stefan Donkers spreken zijn beide koppels net begonnen aan week 59 en worden de dieren over tien dagen geruimd. De productie van beide rassen is nagenoeg gelijk: Ross 308 op 185 eieren en de Ranger Classic een half eitje minder op 184,5. De persistentie van de Ranger Classic is zoals verwacht iets beter, waardoor de productie van beide rassen op 60 weken gelijk zal uitkomen op 193 eieren. Een resultaat dat bij beide rassen ruim boven de norm van de fokkerijorganisatie ligt.

Ross 308: 182 broedeieren
De huidige koppel Ross moederdieren noemt Donkers het beste koppel dat hij ooit heeft gehad. Het aantal broedeieren per moederdier komt uit op maar liefst 182 stuks. “De productie is met 4 eieren per week nog steeds prima, de uitkomst is goed en de kuikens doen het ook prima. Achteraf hadden we met deze dieren nog gerust 3 tot 4 weken rendabel door gekund. De volgende ronde gaan we langer door.”

8 broedeieren extra
De eiproductie van de Ranger Classic is in aantal gelijk, maar het aantal broedeieren zal uitkomen op 174 stuk; een uitstekend resultaat en boven de norm, maar 8 stuks minder dan de Ross. De oorzaak voor dit verschil zit in relatief veel (te) kleine eitjes aan het begin van de ronde en de mindere schaalkwaliteit gedurende het koppel. De dieren waren te vroeg in productie. Halverwege de ronde meldde Donkers dat bij de Ranger Classic wat problemen waren met schaalkwaliteit en het ontstaan van haarscheurtjes. “Via het voer, onder andere met extra grit en aanvullende mineralen en vitaminen, hebben we daarin bijgestuurd. Daarmee hebben we de problemen niet kunnen voorkomen en is de gehoopte ommekeer achterwege gebleven.”

Lees het volledige artikel hier