Sturen op productie en broedeikwaliteit

28-11-2019  |  Door: Christiaan Buitink  |  Categorie: Vermeerdering

Het uitgangsmateriaal is van cruciaal belang voor vleeskuikenhouders. Een goede kuikenkwaliteit vertaalt zich in lage uitval, een uniforme koppel, goede weerstand en is een basis voor goede technische resultaten. “Een vitaal kuiken herken je meteen”, vertelt Christiaan Buitink. “Ze zijn actief, hebben de ogen open en als je ze op de rug legt zijn binnen drie seconden weer overeind.”

Zorgen voor uniformiteit
“De broederij is verantwoordelijk voor de kwaliteit”, stelt Buitink. “Zij zijn daarvoor wel mede afhankelijk van de vermeerderaar. De kwaliteit van het kuiken hangt mede af van de conditie van het broedei. Dat gaat om zaken als het ontbreken van bevuiling, de sterkte van de eischaal, de bewaarduur en bewaarcondities. Dat zijn zaken die met management te maken hebben. Daarnaast spelen ook de leeftijd van de moederdieren, de gezondheid en de voeding een rol.”

Wat is goed voer?
Het voer heeft invloed op zowel de kwaliteit van de broedeieren (o.a. schaalkwaliteit, nutriĆ«nten in het ei en bevuiling) als op de productie. “Dit betekent zorgen voor de juiste functionele grondstoffen, de juiste nutriĆ«nten en ondersteunende additieven die het dier nodig heeft”, aldus Buitink. De behoefte beweegt mee met de productie van de kip. “Bovendien is de ene koppel de andere niet. Soms is gedurende de ronde extra sturing nodig bijvoorbeeld om de eischaalkwaliteit op peil te houden. Dan is het een kwestie van bijsturen en de samenstelling aanpassen. Omdat wij al het voer op bestelling maken, is dat eenvoudig te doen.”

Structuur en deeltjesgrootte
Naast samenstelling is de vorm van het voer van belang waarbij het gaat om de structuur, uniformiteit en deeltjesgrootte. “Het gaat niet alleen om het aanbieden van het juiste voer maar het draait om de opname en de snelheid van opname. Het is belangrijk dat het voer niet ontmengt: de dieren voorin de stal moeten dezelfde samenstelling krijgen als de dieren achterin de stal.”

Lees het volledige artikel hier