Vermeerderaar Stefan Donkers: 'Een nieuwe uitdaging houdt me scherp'

3-7-2018  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vermeerdering

Stefan Donkers runt samen met zijn vrouw Ingrid een vermeerderingsbedrijf in het buitengebied van Boerdonk, een klein dorp in de Brabantse Meierij. Het houden van vleeskuikenouderdieren zit bij de Donkers’ in de genen. Zijn opa en vader waren ook al vermeerderaar. Het was voor Stefan een bijna vanzelfsprekende stap om na de MAS en de praktijkschool Horst bij zijn ouders in het bedrijf te komen.

Gestage ontwikkeling
Het vermeerderingsbedrijf is in de afgelopen jaren stapsgewijs uitgebouwd. Van 10.000 moederdieren in 1980 telt het bedrijf na uitbreidingen in 1993, 1998 en 2011 het huidige aantal van 32.000 moederdieren. Stefan en Ingrid runnen het bedrijf met ondersteuning van een medewerkster die ’s morgens bij het sorteren en inpakken van de eieren helpt. “Ik draai ’s morgens vroeg de eieren uit de stal en na de koffie nog een keer. Dan zijn we net voor de middag klaar. Zo houd ik in de middag de handen vrij om de klussen te doen die nodig zijn.”

Prima rondes
De afgelopen jaren heeft Donkers bewezen de vermeerderingssector in de vingers te hebben. De laatste ronde produceerden zijn Ross 308 moederdieren maar liefst 190 eieren waarvan 184 broedeieren. ‘Prima resultaat en niks aan veranderen’, zou je zeggen. Maar niet voor Stefan. “Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Na een paar rondes in de nieuwe stal heb ik het gevoel dat ik het goed in de vingers heb. Voor mij betekent dat, dat ik op zoek ga naar een nieuwe uitdaging. Dat prikkelt mij en houdt me scherp.”

Bent u benieuwd naar de 5 aandachtspunten van Stefan Donkers voor een goede start? Lees hier zijn volledige verhaal in Hart voor Pluimvee.