‘Tijd nemen om goed schoon te maken betaalt zich terug in betere resultaten’

14-5-2020  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vleeskuikens

Vleeskuikenhouder Peter Meijers besteedt veel aandacht aan het schoonmaken van zijn stallen. “Daar neem ik bewust de tijd voor”, vertelt hij. Dat hij daardoor wat langer leeg staat (9-weekse planning) verdient hij terug met stabiele topresultaten. “En het geeft rust. Geen gestress in de leegstand, maar juist een relaxte tijd.”

In Nuenen onder de rook van Eindhoven heeft Peter Meijers een vleeskuikenbedrijf met 110.000 vleeskuikens. Op het erf staan vier stallen waarvan de oudste uit 1966 dateert en de nieuwste uit 2012. “Leeftijd zegt niet alles. De resultaten in de oudste stal zijn vergelijkbaar met die in de nieuwste stal”, vertelt hij. Dat er geen verschil is, komt ongetwijfeld door het strakke schoonmaakprotocol na elke ronde.

Uitkomen in de stal
Meijers houdt reguliere kuikens (Ross) en doet mee met het NAS-concept voor Storteboom. Dit is een zogenaamd verrijkt concept wat onder andere inhoudt dat de kuikens voer krijgen met garanties omtrent de herkomst van de soja. Sinds vier jaar laat hij de kuikens uitkomen in de stal. “Dat bevalt prima. Ik heb het idee dat ze beter opstarten dan wanneer je eendagskuikens van de broederij laat komen. Kuikens die uitkomen in de stal nemen direct voer en water op. Het verteringssysteem kan zich dan meteen goed ontwikkelen.” De keuze voor het uitbroeden in de stal betekent wel dat er drie dagen minder tijd is voor het schoonmaken. “En het zorgt voor extra stress”, weet de Nuenense vleeskuikenhouder uit ervaring.

Tijd nemen voor reinigen
Twee jaar geleden besloot Meijers om het roer om te gooien. In het verleden kende het bedrijf behoorlijke problemen met coccidiose. Hij had toen vaak het gevoel dat het schoonmaken en reinigen voor niets waren geweest. Na vier weken waarin alles op rolletjes verliep, zag hij de goede resultaten in een week verdampen. “Rondom het uitladen op een leeftijd van zo’n 30 dagen stak het de kop op”, blikt hij terug. “De voeropname stortte in, de groei zakte en na het herstel bleef ik tot het einde van de ronde onverteerde tarwe in de mest vinden. Ik heb van alles geprobeerd, maar ik kreeg het niet onder controle.” Samen met de pluimveespecialist van De Hoop is een plan van aanpak gemaakt gericht op de leegstandsperiode. Meijers besloot om van een 8-weekse naar een 9-weekse planning te gaan om ruim de tijd te hebben om goed te reinigen. Hij hanteert nu een wat ruimer opgezet schema dat hij nauwgezet volgt. Het schoonmaken doet hij zelf met ondersteuning van enkele spuithulpen. Zo weet hij zeker dat het nauwkeurig gebeurt en op een manier zoals hij dat voor ogen heeft. “Ik heb er bovendien geen hekel aan. Voor mij is het schoonmaken na elke ronde zelfs een vorm van ontspanning.

Benieuwd naar zijn aanpak? Lees het volledige artikel en het reinigingsprotocol hier.

Kampt u ook met soortgelijke vraagstukken in uw stal?
Onze pluimveespecialisten denken graag met u mee.