Jonge broers prikkelen elkaar tot topresultaten

4-8-2020  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vleeskuikens

Pluimveebedrijf Van den Berg in Deurne houdt op twee locaties vleeskuikens. Vader Peter runt het familiebedrijf met zijn twee zoons Bart (27) en Stijn(19) die elk een van de twee locaties onder hun hoede hebben. Van onderlinge competitie is volgens beide broers geen sprake, maar ze vinden het wel mooi om elkaar de loef af te steken. Bart haalde de afgelopen ronde als eerste een gecorrigeerde voederconversie van 1,00.

Tweeënhalf jaar geleden bezochten we Peter van den Berg in Deurne voor het eerst om zijn ervaringen na drie ronden met voer van De Hoop te vernemen. Hij vertelde toen bijna vol ongeloof over de bijna 15 punten betere voederconversie sinds de overstap. Deze kwam toen gemiddeld over drie rondes uit op 1,057 (1.500 gram).

Twee zoons, twee locaties
Inmiddels zijn we zo’n 15 rondes verder die stuk voor stuk voorspelbaar zijn verlopen. Het realiseren van een voederconversie van 1,00 is een aanleiding om het bedrijf opnieuw te bezoeken. Deze mijlpaal werd bereikt op de locatie die zoon Bart onder zijn hoede heeft: een bedrijf met 75.000 vleeskuikens en 1.000 vleesvarkens. Op de tweede locatie, zo’n twee kilometer verderop, heeft Barts jongere broer Stijn de dagelijkse leiding over 160.000 vleeskuikens.

Saldo per m2
Op beide bedrijven houden ze kuikens voor de reguliere markt. “Daarmee halen we het hoogste saldo per vierkante meter”, vertelt Peter. “Bovendien zijn we dan vrij in de keuze van voer, kuikens, dierenarts en slachterij.” Die vrijheid geeft de Brabantse ondernemers de ruimte om te switchen als ze dat nodig vinden. “Dat houdt iedereen scherp”, is zijn filosofie.

Lees hier het volledige artikel in Hart voor Pluimvee

De eerdere reportage van 2018 leest u hier.