Minislag Prestart: de optimale start voor uw vleeskuikens

8-3-2017  |  Door: De Hoop  |  Categorie: Vleeskuikens

Minislag Prestart, het vertrouwde startvoer voor de eerste dagen van de groeiperiode is vernieuwd. Het gunstige effect van het voer op de ontwikkeling van de kuikens in de eerste levensweek werpt duidelijk zijn vruchten af aan het eind van de ronde: een hogere groei en een betere voederconversie.

Minislag Prestart is speciaal ontwikkeld voor de eerste dagen van de ronde zowel wat betreft samenstelling als verschijningsvorm. Het startvoer bevat nutriënten die zorgen voor de ontwikkeling van een zo gunstig mogelijke darmflora. De productvorm (2 mm pellet of 2 mm kruimel) zorgt voor een zeer snelle en hoge voeropname. Deze hoge voeropname zorgt in combinatie met zeer goed verteerbare grondstoffen en speciale additieven, voor een optimale ontwikkeling van het verterings- en immuunapparaat.

Betere prestaties
De goede ontwikkeling vertaalt zich in een hoog gewicht op 7 dagen leeftijd en zet zich door tijdens het  gehele groeitraject. Het goed ontwikkelde verterings- en immuunsysteem in combinatie met een stabiele darmflora leidt tot een substantiële verbetering van de groei en voederconversie bij een verlaagde uitval. Vooral bij kuikens van jonge moederdieren zien we extra positieve resultaten.

100 gram meer groei
In een recente praktijkproef zijn de voordelen van de Minislag Prestart wederom bevestigd. De resultaten van koppels met inzet van de prestarter waren duidelijk beter. Op een leeftijd van 37 dagen lag het eindgewicht maar liefst 100 gram hoger en de voederconversie (gecorrigeerd 1.500 g) 7 punten lager dan de vergelijkingskoppel met een standaard startvoer.

Het belang van een goede eerste levensweek:

De ontwikkeling van kuikens tijdens de eerste levensweek is essentieel voor de prestaties in
de hele ronde. In die eerste periode spelen de volgende drie belangrijke zaken:

  • 1. Ontwikkelen van een stabiele, gezonde darmflora

Direct na het uitkomen is het darmstelsel zo goed als steriel. In de eerste dagen bouwt het
kuiken, mede met het eerste voer dat het jonge dier binnenkrijgt, een darmflora op die bestaat
uit een mengsel van goede en slechte bacteriën. De darmflora in het maagdarmstelsel is enorm
belangrijk voor een goed verteringsproces.

  • 2. Ontwikkelen van het verteringsstelsel

Na de uitkomst richt de ontwikkeling van een kuiken in eerste instantie vooral op het verteringsstelsel. Ongeveer een dag na de opname van het eerste voer begint het verteringsstelsel sterk te groeien. Deze periode duurt slechts een paar dagen. Naarmate deze groei voorspoediger verloopt, krijgt het kuiken een beter ontwikkeld maag-darm-stelsel en heeft het daar de rest van de ronde profijt van.

  • 3. Ontwikkelen van het immuunsysteem

Het kuiken bouwt met de ontwikkeling van het maagdarmstelsel ook het immuunsysteem op. De opbouw van een solide verdedigingssysteem tegen ziekteverwekkers van buitenaf is belangrijk voor de gezondheid en vitaliteit in de rest van de ronde.