Open dag vleeskuikenstal Buts Zeeland (NB)

20-6-2017  |  Door:   |  Categorie: Vleeskuikens

De familie Buts besloot vorig jaar de varkenstak in te ruilen voor een uitbreiding in de vleeskuikens. Dit voorjaar was de volledig nieuwe stal van 25 bij 100 meter gereed en deze werd vrijwel meteen in gebruik genomen. Door de krappe planning schoot een open dag er toen bij in. Tussen de eerste en tweede ronde stond de deur wel open voor bezoekers. Daarmee kon Buts zijn eerste ervaringen delen.

Gereed voor elk concept
De stal is zo gebouwd dat deze in principe voor elk concept te gebruiken is. Dat geeft flexibiliteit naar de toekomst. Sinds een jaar neemt Buts deel aan het langzamer groeiende concept van Aldi. Hij kan binnen dit concept in de nieuwe stal 36.000 kuikens houden. Samen met de 29.000 dieren in de twee bestaande stallen komt het bedrijfstotaal uit op 65.000 stuks.

Lichtstraat in zijwand
De stal is voorzien van vloerverwarming en Buts kan eieren in de stal uitbroeden. Naast Scan-Air luchtinlaat, Landmeco voerpannen en de nieuwste klimaatcomputer heeft de stal een lichtstraat in de zijwand van de stal. “Vergeleken met respectievelijk lichtplaten en lichtkokers die in twee bestaande stallen zitten, heb ik het idee dat de kuikens door het indirecte licht wat rustiger zijn. Tot nu bevalt het uitstekend”, vertelt de pluim­veehouder. “In het begin heb je nog wel kleinigheidjes en wat afstellingen die je moet verfijnen. Al met al ben ik erg tevreden.”