Zo’n lage voederconversie hield ik niet voor mogelijk.’

30-3-2018  |  Door: De Hoop mengvoeders  |  Categorie: Vleeskuikens

Vleeskuikenhouder Peter van den Berg heeft er inmiddels drie rondes met het Excellent Top Programma opzitten. De technische resultaten met dit voerprogramma maken een diepe indruk op hem. De gemiddelde voederconversie (1.500 gram) verbeterde maar liefst 15 punten. In de voorlaatste ronde kwam de voederconversie zelfs uit op 1,024. “Ik hield zo’n scherpe voederconversie niet voor mogelijk. Maar het kan dus wel.”

Peter van den Berg haalt drie rondes op rij een voederconversie van dik onder 1,10.
“Ik las wel verhalen over vleeskuikenhouders die met de voederconversie onder 1,05 kwamen. Dan had ik zo mijn twijfels. Klopt dat wel? Hoe hebben ze het berekend? Is dat de werkelijke situatie of hebben ze zitten sjoemelen met de resultaten? Ik dacht dat het in de praktijk, onder normale omstandigheden, niet haalbaar was. Dus toch wel”, begint vleeskuikenhouder Peter van den Berg. In het Brabantse Deurne heeft hij op twee locaties vleeskuikens. Op de eerste locatie heeft hij een kleine 100.000 NSK kuikens en op de tweede locatie in drie stallen zo’n 76.000 reguliere kuikens (een stal van 45.000 dieren en twee kleinere stallen). De resultaten van de vleeskuikens, in niet al te nieuwe stallen, waren redelijk maar niet echt ‘goed’ te noemen. Dat zinde de Brabantse pluimveehouder niet. “De gecorrigeerde voederconversie schommelde gemiddeld rond de 1,20 met uitschieters naar boven en naar beneden. Ik was daar niet tevreden over en had al contact met een andere voerleverancier. Op voorspraak van onze zoon Stijn zijn we daarnaast ook met De Hoop in zee gegaan.

Betere resultaten
De jongste telg van de familie, beoogd bedrijfsopvolger, heeft veel belangstelling voor de pluimveetak. De 17-jarige Stijn is niet alleen regelmatig op het ouderlijk bedrijf te vinden, maar ook op het bedrijf van zijn oom, de broer van Peter. “Daar voeren ze al langer van De Hoop. Stijn kwam met enthousiaste verhalen over topresultaten thuis en hij is eigenlijk de ‘schuldige’ dat we Theo Knoops belden om een keer langs te komen. Onze vraag was heel simpel: kun je zorgen voor stabiele betere resultaten? Toen hij dat kon bevestigen, hebben we afgelopen augustus de kuikens in een van de drie stallen op het Excellent Select Top programma van De Hoop gezet.”

15 punten verbetering
De eerste ronde was meteen een schot in de roos. De gecorrigeerde voederconversie kwam uit op 1,079, een forse verbetering met wat Van den Berg gewend was. “Het resultaat viel me enorm mee. Zeker als je bedenkt dat we die ronde een fikse coli-infectie onder de kuikens hadden. Ik heb de resultaten nog een keer extra doorgerekend. Het klopte echt. Misschien is het een toevalstreffer, dacht ik toen nog. Inmiddels is de derde ronde afgeleverd en ben ik er wel van overtuigd dat het mogelijk is om onder de 1,10 te draaien.” Die overtuiging kwam er eigenlijk al in de tweede ronde waar de resultaten zo mogelijk nog scherper waren dan de eerste: een voederconversie van 1,024. Inmiddels is ook de derde ronde afgeleverd en met een voederconversie van 1,069 scoorde die ook uitstekend. De gemiddelde voederconversie komt daarmee uit op 1,05 wat een verbetering is van maar liefst 15 punten.

Eerlijk vergelijken
De Brabander kiest er bewust voor om altijd met minimaal twee voerleveranciers te werken om onderlinge resultaten te kunnen vergelijken. “Voor een goede vergelijking en om het effect van de stal eruit te halen, wissel ik bovendien per stal de voerleverancier. Wat opvalt is dat de resultaten bij De Hoop over de drie rondes heel constant zijn en minder variëren dan bij de andere voerleverancier. Het strooisel blijft zelfs in de oudere stallen met directe verwarming met heaters redelijk droog. Ook de lage uitval en afkeur laten zien dat de ronde onder controle is.”
 
Meer kilo’s aan de haak
De pluimveehouder is nog altijd onder de indruk van de resultaten. Het is echt niet zo dat we zwaarder zijn gaan leveren. De uitladers gaan op een gemiddeld gewicht van 1.950 gram naar de slachterij en de wegladers op gemiddeld 2.870 gram. Bij ronde twee, de beste ronde, lag het gemiddelde gewicht van de wegladers zelfs op 2.841 gram. Door de snellere groei komt het gemiddelde aflevergewicht van ‘De Hoop-kuikens’ iets hoger dan van de andere leverancier. Samen met een lage uitval en een laag percentage afkeur is het totale opbrengstgewicht hoger.

Het gaat om rendement
Naast de technische resultaten vergelijkt de vleeskuikenhouder ook het financiële plaatje. “Als de kuikens het goed doen dan werk je met plezier. Uiteindelijk gaat het ook om de knikkers”, beseft Van den Berg. “Je investeert in beter voer. De technische resultaten zijn beter maar dat wil je ook terugzien in de portemonnee. Ook qua rendement kunnen we met het Select Top programma goed uit de voeten”, besluit hij.